• Geschiedenis

  Hardenberg '85 is op 16 december 1985 opgericht. In cafe restaurant "den Herdenbergher" kwamen op die datum bijeen Jan Schipper, Peter van Dijk, John van Ee en Cees de Bruijn en werd besloten van start te gaan met een voetbal vereniging die in eerste instantie s.c.Baalder genoemd zou worden. Later werd echter besloten om dit te wijzigen in v.v. Hardenberg '85 ook al omdat de eerst gekozen naam voor leden een sponsors een drempel kon opwerpen.

  Jan Schipper werd voorzitter, John van Ee secretaris en Cees de Bruijn werd penningmeester. Bij het notariskantoor aan de Brink werd e.e.a. officieel bekrachtigd. De gemeente afd. sportzaken liet weten dat in de toekomstige woonwijk Baalderveld ruimte was voorzien voor een sportpark. Tot dit nieuwe sportpark beschikbaar zou zijn zou ingewoond moeten worden bij korfbalvereniging Juventa aan de Kruserbrink.

  Inmiddels hadden zich al zodanig veel leden zowel jeugd als senioren aangemeld dat we in het seizoen 1986/1987 van start konden gaan met 2 senioren teams en enige jeugdteams. Als speler/trainer kwam Tonny Schrijver bij ons en er kwamen ook diverse andere goede spelers zoals Rene Houtman, Hans ten Have, Martin Grip, Benny Hagedoorn. Keeper was Ben Snippe en dirigent van de verdediging Coen Sickman.

  De eerste officieele wedstrijd was uit bij het ook pas opgerichte Vilsteren. We waren met het eerste ingedeeld in de 3e klasse afd.Zwolle met een groot aantal reserve teams w.o. Rohda 7 waar we onze handen aan vol hadden. Het was een leuke tijd met aan de kantine kant een touwtje waarachter te enthousiaste supporters achter de zijlijn gehouden moesten worden. We hadden toen ook een supportersvereniging met als voorzitter Bats Hagedoorn een zeer actief iemand die zelfs een grote bazar organiseerde bij Potgieter. Ook Gert-Jan Woelders bracht veel leven in de brouwerij zowel op het veld als daarbuiten. Zo deed zijn zoontje Joy in een door moeder zelf gebreide Hardenberg'85 trui de aftrap voor de eerste thuiswedstrijd,kwam er een grammafoon-plaat van het clublied door de topband de Tijdbrekers en liep hij samen met Frits Laan een sponsorloop vanaf Groningen naar het Oosteinde in Hardenberg. Er promoveerde maar een standaardteam naar de 2e klasse tenzij er geen degradatie was vanuit de 4e klasse KNVB naar de 1e klasse afd Zwolle.

  Tot grote verrassing van iedereen promoveerden wij toch omdat v.v.Wijhe zich op de laatste speeldag wist te handhaven in die 4e klasse. Leider Gerrit Plasman was door het dolle en organiseerde direct een barbeque op het veld en het gepromoveerde team maakte een eretoer door Hardenberg op de platte wagen en dat op Zondag. Later was er ook een 3e team en een leuke anekdote was het volgende:In het 3e speelden veel jongens van No Neem en ze speelden zondags wel eens erg vroeg b.v.om 10.00uur. Op zekere morgen was een der spelers om 10 voor 10 nog niet aanwezig. Zijn naam was Terry van Groningen. Hij woonde aan een flat tegenover de Kruserbrink en ik ging maar eens polshoogte nemen. Dus met de lift naar de 4e verdieping,de deur ging open en daar stond Terry met fiets (model opoe)gekleed in een lange leren jas met daaronder een paar kicks. Met fiets en al in de lift naar de overkant in de kleedkamer jas uit en netjes aan de kapstok en meneer was klaar voor de strijd. Na afloop herhaalde het ritueel zich maar dan richting flat. Ook kregen we dug-outs van een soort damwand materiaal onder leiding van de chef TD Jaap Lek werden ze ingegraven doch de andere morgen lagen ze er bijna weer helemaal uit.

  Toch kregen we later een eigen sportpark in Baalderveld. Na de in gebruikname van het nieuwe park was nog niet alles klaar er was nog geen kantine en ook de kleedkamers waren nog niet klaar voor gebruik. We hebben eerst nog gebruik moeten maken van sporthal "De Beek" voor het omkleden en douchen. Dit was natuurlijk niet optimaal, maar we waren al heel blij dat we op ons eigen park konden spelen. Ook was het wel eens een ergernis maar met zijn allen hebben we ons daar goed door heen weten te worstelen. Het was een verademing toen we ook gebruik konden maken van de eigen kleedaccommodatie. En daarna was ons er alles aan gelegen om ook de kantine zo spoedig mogelijk in te richten en te kunnen openen. Op een warme zaterdagmorgen werd door onze toenmalige sponsor "Mollen" met een grote veewagen het meubilair aangevoerd. Met een aantal vrijwilligers werd alles in de kantine geplaatst. De kleur van het meubilair was passend bij onze vereniging want het waren blauwe stoelen. Toen alles gereed was kwam er natuurlijk ook nog een officiële opening. En hiervoor moest natuurlijk ook het één en ander worden geregeld.

  ’s Morgens moest alles spik en span worden gemaakt. Ook werden er ’s morgens voor de jeugd een groot aantal ballonnen opgeblazen hetgeen nog niet altijd even soepel is verlopen maar het is gelukt. Na de middag werden de ballonnen opgelaten, hetgeen ook de officiële opening betekende. En daarna was het nog gezellig in ons eigen "Blauwhuus" . Al met al heeft het wel menig zweetdruppeltje gekost maar iedereen heeft dat er graag voor over gehad. Iedereen was blij een eigen honk te hebben, want nu hoefden wij onze benen niet meer op andere locaties onder de tafel te steken.
  En toch blijven er altijd wensen, want na een aantal jaren moest er toch een bestuurskamer en een commissiekamer bijkomen. Ook dit is geheel in eigen beheer gedaan. Ook bleek toen weer de saamhorigheid. We hebben dit ook weer geklaard binnen de daarvoor gestelde termijn. En zo blijven er altijd wensen. We willen er nu eigenlijk nog wel een speelveld bij, maar dat is en zal wel een illusie blijven